Eerste jaar HIT-W succesvol afgerond!

18-07-2022

In september 2021 is onze collega Tiemke Claessens begonnen aan de HIT-W, ofwel hogere installatietechniek voor werktuigbouwkundige installaties. Deze post hbo-opleiding volgt ze bij Avans+ in Breda, naast haar werk als engineer bij Van Tilburg.

Inmiddels heeft ze haar eerste jaar succesvol afgerond. In een interview vragen we haar hoe de studie bevalt.

Alweer de studieboeken in? 
Inderdaad! Ik volg deze opleiding naast mijn werk. Ik vind het leuk om mezelf uit te blijven dagen. Iedere maandagmiddag en -avond volg ik klassikale lessen in Breda. Ik volg de opleiding in combinatie met het werk dat ik doe bij Van Tilburg. Hierdoor kan ik de theorie meteen in de praktijk toepassen! 

Ik heb veel klasgenoten van mijn leeftijd, die allemaal bij een installatiebedrijf of adviesbureau werken. Het leuke is dat we samen kunnen sparren over projecten. We hebben dezelfde uitdagingen binnen ons werk en samen kom je tot de beste oplossingen!

Wat houdt de opleiding precies in?
Een post-hbo is bedoeld voor professionals die zich verder willen verdiepen of specialiseren in hun vakgebied. De meeste klasgenoten hebben een technische opleiding afgerond en werken al een tijd binnen een bedrijf als engineer, calculator of werkvoorbereider. Ikzelf heb hbo werktuigbouwkunde gedaan. 

Met deze studie verdiep ik me echt in het ontwerpen en het berekenen van de werktuigbouwkundige installaties. Het installatietechnisch ontwerp wordt steeds belangrijker. Het ontwerp bepaalt in grote mate de energieprestatie van het gebouw en helpt zo bij het terugdringen van het energieverbruik. Het is een logische stap om voor deze studie te kiezen.

En het eerste jaar zit er nu op?
Ik heb 't eerste jaar succesvol afgerond! Ik heb alle tentamens gehaald en kan na de zomer starten aan het tweede jaar.

In het eerste jaar wordt voornamelijk de theorie behandeld. In het tweede jaar krijgen we gerichter les in projecten en werken we aan groepsprojecten. Dit doen we samen met de studenten van de HIT-E, de elektrotechnische leerlingen. Op deze manier vliegen we projecten integraal aan.

Het laatste halfjaar van de studie werk ik aan een afstudeerproject. Daarna ben ik klaar. In totaal duurt de studie 2,5 jaar.

Welk onderdeel van de opleiding vind je het leukste?
Ik denk dat het leukste onderdeel nog moet komen! Ik kijk er erg naar uit om samen met de andere studenten aan een groepsproject te werken en zelf aan de slag te gaan. Dit jaar hadden we veel klassikaal les, dus veel luisteren naar de leraar.

Er kwamen ook een paar zaken aan bod die voor mij minder interessant zijn; die ik niet direct kan toepassen binnen mijn werk als engineer.

Het blijft voor mij het leukste om de theorie toe te passen in de praktijk!

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt