Simulatiemodellen voor warmte- en koudebehoefte - Joep vertelt..

23-06-2019

Joep studeert Werktuigbouwkunde aan de Fontys Hogeschool in Venlo en heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de warmte- en koudebehoefte te optimaliseren in het simulatiemodel. Eind juni is hij klaar met zijn onderzoek en studeert hij af. We vragen Joep naar z'n bevindingen en wat zijn plannen zijn voor de toekomst.

Waarom heb je voor een technische opleiding gekozen?
Techniek spreekt mij altijd al enorm aan. ik ben een echte bèta. Gek eigenlijk, want ik ben de enige in de familie. Op de Havo heb ik voor een technisch profiel gekozen. Daarna heb ik een groot aantal open dagen bezocht en de studie Werktuigbouwkunde sprak mij het meeste aan.

Hoe ben je bij Van Tilburg terecht gekomen?
Op de Career Day van de Fontys ben ik met Van Tilburg in gesprek geraakt. Eén van de engineers heeft me verteld waar Van Tilburg zich mee bezig houdt. Erg interessant! Ook heeft een medestudent eerder stage gelopen bij Van Tilburg. Ook zij was erg enthousiast. In eerste instantie was ik namelijk op zoek naar een groot bedrijf, maar de familiaire sfeer beviel me meteen erg goed!

Kun je meer vertellen over je onderzoek?
Tijdens de eerste gesprekken met Van Tilburg bleek dat er geen afgebakende opdracht lag. Dit gaf mij veel vrijheid om hier zelf vorm aan te geven. Het simuleren van gebouwen sprak mij het meeste aan. Die richting ben ik dus opgegaan.

Alle installaties worden bij Van Tilburg ontworpen in Revit. Ook voor simulaties is Revit zeer geschikt. Zo kun je verschillende ontwerpkeuzes van een toekomstig pand nabootsen. Het is van belang om te weten welke parameters invloed hebben op de uitkomst van het simulatiemodel. Hiervoor heb ik een groot aantal scenario's getest en zo de gevoeligheid van iedere variabele bepaald. Op deze manier heb ik de mogelijke optimalisaties voor warmte- en koudebehoefte in kaart gebracht .

Dus je kennis van de installatietechniek heb je aardig bijgespijkerd?
Zeg dat wel. Ik had nauwelijks kennis van de installatietechniek, maar heb me voor het onderzoek erg in de materie moeten verdiepen. Ik heb veel collega's gesproken en ken Revit nu vanbinnen en vanbuiten.

Waarom zouden meer leerlingen voor de (installatie)techniek moeten kiezen?
Ik vind dat de meerwaarde van de techniek onderschat wordt. Andere studies worden vaak in een beter daglicht gezet. Daarnaast ben ik van mening dat iedereen moet kiezen wat hem of haar écht aanspreekt.

Wat ga je na je studie doen?
Ik ga nog een paar jaar verder studeren aan de TU Eindhoven. Ik start met de pre-master Operations Management and Logistics en daarna volgt de master Manufacturing Systems Engineering.

En daarna aan 't werk?
Inderdaad. Ik hoop nog de sfeer van een groot bedrijf te kunnen proeven, zodat ik erachter kom wat echt goed bij me past!

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt