Vanuit de praktijk naar het klaslokaal - Erwin vertelt...

17-12-2020

Terug in de schoolbanken? Vertel!

Ik geef één dag in de week les op het Summa College in Eindhoven, binnen de opleiding MIT (Middelbare Installatietechniek). Dit is een verdiepingscursus voor studenten die doorstromen vanuit het MBO, maar ook een cursus voor mensen die al jarenlange werkervaring hebben en zich verder willen ontwikkelen en verdiepen. Op het Summa College geef ik les aan de eerste en tweedejaars studenten. De eerstejaars studenten geef ik het vak luchtbehandelingstechniek en de tweedejaarsstudenten geef ik de vakken warmteverliesberekening, geluidsberekening voor technische installaties en het vak koeltechniek.

Hoe ben je op het idee gekomen om les te gaan geven op school?

Zelf ben ik eigenlijk niet met het initiatief gekomen om les te gaan geven, dit is gekomen door een collega binnen Van Tilburg Energie Design. Er viel een docent weg op het Summa College waardoor er een aantal vakken opgevangen moesten worden. Via via kwam het Summa College bij mij terecht. Vervolgens ben ik met ze in gesprek gegaan en van het één kwam het ander. Vanaf dit schooljaar ben ik les gaan geven.

Heb je hier een opleiding voor gedaan?

Nee, door de ervaring binnen Van Tilburg Energie en door het feit dat het een particuliere opleiding is kon ik zo instromen binnen het Summa College. Al mijn collega’s binnen het MIT komen vanuit de praktijk en spreken dus uit ervaring. Dit noemen ze hybride docenten. Ik denk dat dit positief is voor de leerlingen, omdat ze ook verhalen te horen krijgen die rechtstreeks vanuit de praktijk komen.  

Wat vind jij het leukste aan lesgeven?

Persoonlijk vind ik de interactie met de klassen het leukste en natuurlijk word ik er zelf ook slimmer van. Je bent met veel mensen tegelijk bezig dat vind ik erg leuk. Ook omdat ik binnen Van Tilburg Energie Design veel alleen werk, vind ik het prima om een dag in de week les te geven. Dit is weer eens wat anders.

Daarnaast wil ik de studenten ook het gevoel geven dat we het samen moeten doen en wil ik niet echt overkomen als leraar. Ik sta naast de studenten en ben bereid ze te helpen wanneer het nodig is. Wanneer ik iets op het bord schrijf en een student denkt hier anders over of zegt dat het anders moet, zal ik de laatste zijn om hem of haar niet de kans te geven om dit uit te leggen.  

Zie jij jezelf in de toekomst meer lesgeven?

Eén dag in de week is prima, ik ben blij dat ik het tot nu toe gedaan heb. Het kost wel iets meer tijd dan ik in eerste instantie gedacht had. Ik haal er heel veel energie uit, dus dit heb ik ervoor over. Ik hoop hier volgend jaar ook nog mee door te kunnen gaan.

 

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt