Vrouwen in de Techniek - Tiemke vertelt...

08-03-2018

Tiemke studeert Werktuigbouwkunde aan de Fontys Hogeschool en loopt momenteel stage bij Van Tilburg Energie Design. Ze onderzoekt de mogelijkheden voor standaardisatie van hydraulische schakelingen en de stappen die genomen dienen te worden om tot een werkende installatie te komen.
 

Uit onderzoek blijkt dat meisjes al op jonge leeftijd hun interesse voor de techniek verliezen. Bij jou is dit niet het geval. Vertel..
Ik heb altijd al interesse gehad voor de bèta-vakken. Rekenen is altijd mijn favoriete vak op de basisschool geweest. Op de middelbare school heb ik altijd al passie voor vakken zoals wiskunde en natuurkunde gehad. Hier lag écht mijn interesse. Ik heb bijvoorbeeld veel minder met taal.

Waarom werken er volgens jou weinig vrouwen in de techniek?
Ik heb op de HAVO gekozen voor Natuur en Techniek. Hier kiest volgens mij maar 10% van de meiden voor. En dan is het nog maar de vraag of ze ook een vervolgstudie in de techniek kiezen.  Het blijft in mijn ogen toch een stereotype: jongens kiezen voor technische vakken en meiden voor het alfa-pakket. Verder denken meisjes dat het te moeilijk voor hen is. Het ligt dus vooral aan het imago in mijn ogen.

Wat vind jij de het leukste aan je vak.
Naast Wiskunde is Construeren en Mechanica (beweging/krachten/constructief analyseren) een favoriet vak. Gedurende mijn minor Engineering of Enegery Systems ben ik erachter gekomen dat de energietechniek mij erg boeit. Enkele onderwerpen die mij erg interesseren zijn: koudetechniek, thermodynamica, stromingsleer en duurzame energiesystemen. Van mijn vader heb ik de passie voor duurzaamheid en verduurzaming overgenomen. Wellicht heeft dit invloed gehad op mijn interesse voor de techniek.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Ik vind het leuk om berekeningen te maken voor allerlei branches, dus ik weet nog niet precies bij wat voor soort bedrijf ik wil werken. Wellicht ga ik nog een master volgen na m’n studie. Eerst maar eens mijn stage afronden en de rest van mijn studie afmaken. De toekomst zal het uitwijzen.

Waarom zouden vrouwen, net als jij, moeten kiezen voor techniek?
Er is veel vraag naar technisch personeel en het is erg leuk! Het is niet moeilijker voor vrouwen dan voor mannen en het is zeker niet saai. Ik zou niet weten waarom vrouwen het niet kunnen. Andere studies, van hetzelfde niveau, kunnen ook gedaan worden door jongens én meisjes. De knop moet om, we moeten de mannen laten zien dat wij ook verstand hebben van techniek!
 

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt