5 jaar Expeditiestraat

09-10-2018

Hoog comfort - Laag energieverbruik

Vijf jaar geleden zijn wij verhuisd naar ons nieuwe pand aan de Expeditiestraat in Horst. Dit pand is gebouwd volgens onze visie op het nieuwe bouwproces: vooraf slimme keuzes maken om zo tot een optimaal energiedesign te komen.
Goed nadenken over cruciale factoren en met alle hoofdrolspelers aan tafel zitten vanaf de idee- en conceptfase. Alleen op deze manier bereik je een maximaal eindresultaat en een optimaal binnenmilieu.

Ons eigen pand blijkt na vijf jaar monitoring hét voorbeeld van hoe een gezond en comfortabel gebouw eruit moet zien. En dat zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. De kosten van onze nieuwbouw zijn namelijk vrijwel gelijk aan een traditioneel bouwproces. Het grote verschil is dat de voorbereidingstijd langer is geweest, omdat alle alternatieven goed zijn afgewogen en alle mogelijke problemen in de voorbereiding zijn getackeld. De realisatietijd is daarmee wel een stuk sneller vergeleken met een traditionele bouw.

Onze kosten voor het totale energieverbruik zijn €275,- per maand. Dit voor een kantoorpand (inclusief expeditieruimte van 800m²) van 2400m². En dat alles zonder gas en zonnepanelen. We hebben 12kw opgesteld warmtepompvermogen. Dit is vergelijkbaar met een woonhuis. Dit is uniek in Nederland. Goed voor het milieu én de portemonnee.

We hebben vooraf goed nagedacht over de verschillende technieken. Door het toepassen van gebouwsimulatie waren de effecten van onze ontwerp- en installatiekeuzes vooraf zichtbaar en hebben we alle bouwfysische eigenschappen goed op elkaar af kunnen stemmen. Zo hebben invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en wind, een minimale impact op het binnenmilieu.

Ons pand wordt verwarmd en gekoeld door middel van betonkernactivering en de ventilatie is Co2-gestuurd en wordt geconditioneerd. Hierdoor zijn luchtstromen niet voelbaar en ligt de gemiddelde Co2-concentratie in ons pand tussen 600 en 700 ppm. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van zoveel mogelijk isolatie. De wandisolatiewaarde (RC) in ons pand is 7,4, terwijl het bouwbesluit een RC-waarde van 4,5 aangeeft. Onze kozijnen zijn voorzien van trippelglas en we hebben maximaal aandacht besteed aan de kierdichting hiervan.

Verder is de temperatuur in ons pand het hele jaar door constant, tussen 21 en 23 graden. Of het buiten nu 5 of 30 graden is, onze medewerkers voelen geen verschil. "Er zijn geen radiatoren en airco's aanwezig in ons pand en toch is het altijd aangenaam om hier te werken, zelfs met de hoge temperaturen van afgelopen zomer. Ik vind het persoonlijk wel fijn dat er tijdens hete dagen geen airco met koude lucht blaast" aldus Stijn Jacobs, Procescoördinator bij Van Tilburg Energie Design.

Doordat we continu monitoren zien we zelfs nog een aantal verbeterpunten om in de toekomst naar een nog lager verbruik te gaan.

Wij hebben ons gespecialiseerd in concept-denken: een nieuwe, verbindende kijk op bouwen waar mens, omgeving, geld en tijd samenkomen. De gezondheid en prestaties van een gebouw staan daarin centraal. Mensen moeten zich allereerst behaaglijk voelen in een gebouw. Of het nu gaat over licht, lucht of temperatuur, in een prettige omgeving presteer je gewoon beter.  Wilt u meer weten over onze manier van bouwen? Bekijk dan de animatie op onze website.

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt