Profielwerkstuk Dendron College

05-11-2020

Vincent Kersten en Quin Janssen werken bij ons aan hun profielwerkstuk. Ze zitten beiden in VWO 6, met het profiel Natuur & Techniek.

Zwembad de Berkel is aan het begin van de coronacrisis een tijd dicht geweest en moet ook de komende tijd de deuren sluiten. Hierdoor ontstond de vraag of het af laten koelen van het zwembad voordeliger is dan het warmhouden hiervan. Afkoelen kost namelijk geen energie maar het vervolgens warm krijgen wel.

Onze collega's Erwin en Nick hebben een opdacht voor de leerlingen opgesteld, waarbij de volgende vragen moeten worden beantwoord:

  • Hoeveel energie gebruikt het zwembad als het op constante gebruikstemperatuur wordt gehouden?
  • Hoeveel energie kost het om het zwembad vanuit afgekoelde situatie weer op gebruikstemperatuur te krijgen?

Vincent en Quin hebben als doel om het ‘break-even-point’ te vinden, ook wel het omslagpunt genoemd. Om de opdracht af te bakenen kijken ze alleen naar het wedstrijdbad. Daarnaast wordt uitgegaan van een aaneengesloten periode in de wintermaanden.

Quin en Vincent hebben zelf metingen in de Berkel uitgevoerd naar de temperatuur en de luchtvochtigheid. Dit bepaalt immers voor het grootste deel hoeveel water er verdampt. En dat kost energie. Niet alleen het verdampen zelf, maar ook het verdampte water weer aanvullen met schoon, koud leidingwater.

We wensen de jongens veel succes met het werkstuk!

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt