Energiemanagement - De weg naar verduurzaming
De energietransitie. Hét woord van 2022, maar wat betekent het eigenlijk en welke gevolgen heeft het voor de gebouwde omgeving in Nederland?
Een veelgebruikte definitie is: de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. En dat alles met als doel: in 2050 een CO²-neutrale omgeving om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
De gebouwde omgeving heeft een groot aandeel in het energieverbruik in ons land. Kantoorpanden, scholen, zorginstellingen en bedrijfshallen. Ze dienen allemaal verwarmd en ook steeds meer gekoeld te worden. Dit kost een hoop energie én geld. Daarnaast is ventilatie steeds belangrijker geworden om ons te voorzien van een comfortabel binnenklimaat.
Gebouwen die al een aantal jaren staan, zijn gebouwd volgens de toen geldende eisen uit het bouwbesluit. Tot in de jaren ’80 werden gebouwen niet of nauwelijks geïsoleerd. Terwijl een groot gedeelte van de warmte verloren gaat door het dak, de gevels, ramen en vloeren.
Daarnaast werd er niet of nauwelijks aandacht besteed aan de hoeveelheid warmte die een gebouw nodig heeft. De gasprijs was laag en met de kennis van toen werd er meer dan genoeg vermogen opgesteld om alle ruimtes te verwarmen. Daarbij werd er destijds niet gekeken naar de mogelijkheden voor warmteterugwinning en was gebouwautomatisering nog niet aan de orde. Ook werd er geen gebruik gemaakt van de duurzame energiebronnen, zoals we die nu kennen.
Gelukkig heeft de techniek niet stilgestaan en zijn er op de dag van vandaag legio mogelijkheden om je gebouw te verduurzamen. Sinds de coronacrisis, en zeker nu met de stijgende gasprijzen, is er veel meer aandacht om het energieverbruik te verlagen en tegelijkertijd het comfort te verhogen. Daarnaast groeit het aantal subsidiemogelijkheden.
Met behulp van energiemanagement maken wij het energieverbruik inzichtelijk. Hierbij werken wij met een vast stappenplan om jouw gebouw te verduurzamen!
We houden rekening met de huidige wetten en regels van de overheid en maken een doorkijk naar de doelstellingen uit het klimaatakkoord. Zodat we nu de juiste keuzes maken om in 2050 onze kleinkinderen een CO²-neutrale omgeving te geven!
Benieuwd naar ons stappenplan voor een duurzaam gebouw? Neem contact op met onze collega’s Arjan Peeters of Bas Peeten.